Přednáška Olgy Zitové v Rakouském kulturním fóru

8. ledna přednášela členka našeho centra Olga Zitová v pražském Rakouském kulturním fóru. Mluvila o časopisu Selbstwehr, tématu své disertační práce. Navázala tak na svou nedávnou přednášku na Druhé konferenci Pražského centra židovských studií v říjnu 2013, kde představila poslední čísla a zánik Selbstwehru po Mnichovu.

Olga charakterizovala hlavní rysy a poslání tohoto sionistického časopisu, který vycházel v Praze v letech 1907 až 1938, a soustředila se tentokrát k prvnímu období jeho činnosti přibližně do roku 1911. Týdeník Selbstwehr, s nímž pravidelně spolupracovali slavní autoři jako Max Brod a Martin Buber a v němž mimo jiné vyšel proslulý Kafkův text Vor dem Gesetz / Před zákonem (klíčová pasáž jeho Procesu), se dosud nedočkal soustavné pozornosti a analýzy. Jak řekla v úvodu přednášky ředitelka Rakouského kulturního fóra Mag. Natascha Grilj, je právě Olga Zitová tím, kdo zaplňuje tuto mezeru v poznávání židovské kultury v českých zemích ve 20. století.

Časopis Selbstwehr se od počátku vymezoval polemicky vůči českožidovskému hnutí a orientoval se spíše na kulturní než na politický sionismus. Olga připomněla začátky časopisu ve vzpomínkách jeho prvního redaktora Franze Steinera (zahynul v Terezíně 1942), který mu vtiskl sionistické zaměření. Do jisté míry tak učinil proti vůli vydavatelského konsorcia, které by si přálo spíše nezávislý týdeník se sionistickými rysy než sionistický týdeník s rysy nezávislosti. V Selbstwehru se proto objevovaly polemiky s Vohryzkovým českožidovským Rozvojem, a dokonce byla zveřejňována jména příslušníků židovské obce, kteří konvertovali ke křesťanství.

Olga přednášku pronesla s přehledem a šarmem sobě vlastním. I když mluvila německy, sál Rakouského kulturního fóra byl zcela zaplněn. Následující diskuse svědčila o tom, že i tak zdánlivě odlehlé téma dnes vzbuzuje zájem a pozornost.

-jh-

Úvod > Aktuality > Aktuality > Přednáška Olgy Zitové v Rakouském kulturním fóru