27. česko-polská meziuniverzitní konference 2022

6. a 7. 10. 2022 proběhne na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy česko-polská meziuniverzitní konference s tématem Já – ty, my – oni. Člověk jako bytost společenská. / Ja – ty, my – oni. Człowiek jako istota społeczna, v rámci jejíž literárněvědné sekce vystoupí také členové Centra pro studium holokaustu a židovské literatury.

Ve čtvrtek 6. 10. od 9:40 přednese Jiří Holý příspěvek Ortodoxní židovský svět očima dítěte, v němž se zaměří na několik prozaických děl v jidiš, polštině a češtině, v nichž je svět východního židovství vnímán očima naivního chlapce. Konkrétné půjde (v chronologickém pořadí podle data vzniku) o povídky Šolema Alejchema Můj učitel Bojáz a Prorok Eliáš, povídky Bruna Schulze v souboru Sanatorium pod klepsydrą (Sanatorium na věčnosti) a román Ladislava Grosmana Z pekla štěstí.

V pátek 7. 10. od 11:20 promluví Hana Nichtburgerová na téma Richard Glazar: Treblinka, slovo jak z dětské říkanky a setkání s východním židovstvím. V příspěvku představí konfrontaci západního a východního židovství ve vyhlazovacím táboře a její reflexi v díle Richarda Glazara.

Program celé konference a anotace jednotlivých příspěvků najdete na stránkách Ústavu české literatury a komparatistiky zde.

Úvod > Aktuality > Aktuality > 27. česko-polská meziuniverzitní konference 2022