Účast na Bohemistickém kongresu

Členové Centra pro studium holokaustu a židovské literatury se účastní VI. Kongresu světové literárněvědné bohemistiky v panelu, který moderuje Marek Nekula s názvem Narativy šoa v české literatuře a jejich proměny, ve středu 29. června 2022 od 14:00- 15:30.
V panelu vystoupí
  • Lena-Marie Franke: Rané vyprávění šoa: román Země bez Boha Oty B. Krause
  • Jiří Holý: Kratší prózy Ladislava Grosmana
  • Marek Nekula: Středoevropská traumata v románu Peníze od Hitlera Radky Denemarkové
  • Hana Nichtburgerová: Glazarova kniha Treblinka, slovo jak z dětské říkanky
Program konference naleznete zde.
Kromě 147 příspěvků nabídne kongres i doprovodný program pro širší veřejnost:
V knihovně Václava Havla proběhne 29. června debata Hašek, Hrabal, Havel… a dál? Česká literatura a bohemistika mimo Evropu a Ameriku, jejíž účastníci proberou, kdo jsou nejčtenější autorky a autoři v arabštině, vietnamštině, čínštině a dalších jazycích, jaké výzvy představuje překlad do těchto jazyků a jak je přijímáno jejich dílo.
V pátek 1. července se bude konat diskuse o řadě Česká knižnice, která přináší komentovaná, kriticky připravená díla spisovatelů z českých zemí, a jejím přínosu kultuře četby a kánonu v dnešní době.
Doprovodný program bude korunovat 30. června kulatý stůl v Senátu PČR za účasti českých politiků a představitelů státních institucí na téma situace bohemistiky ve světě, jejích rizik a dnešních příležitostí (diskusi zahájí předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil a náměstek ministra školství Václav Velčovský).
Oficiální webové stránky konference naleznete zde.
Úvod > Aktuality > Aktuality > Účast na Bohemistickém kongresu